Fonologické dovednosti v prevenci čtenářských obtíží - Krajícová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce na téma ?Fonologické dovednosti v prevenci čtenářských obtíží? se zaměřuje na poznávání vztahu mezi fonologickými dovednostmi a čtením v českém (transparentním) jazykovém prostředí. Teoretická část definuje dyslexii a uvádí její typologii. Vymezuje příčiny, diagnostiku, nápravu a vliv dyslexie na dítě. Radí, jak hodnotit a pracovat s žáky, kteří takovou poruchou trpí. Praktická část uvádí vlastní testování fonologických dovedností žáků. Popisuje postup a metodu měření, uvádí popis cvičení a získané výsledky.
Phonological skills in prevention of reading disabilities
Keywords: Dyslexie; typologie dysledie; čtení; fonologické dovednosti; čtenářské obtíže; Dyslexia; typology of dyslexia; reading; phonological skills; reading disabilities