Vliv hormonální antikoncepce na zdraví a plodnost žen - Havlujová, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce Vliv hormonální antikoncepce na zdraví a plodnost žen se zabývá znalostmi žen o hormonální antikoncepci, o jejích účincích a rizicích a zároveň zjišťuje, odkud ženy nejčastěji čerpají informace o hormonální antikoncepci. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je popsána historie antikoncepce, fáze hormonálního cyklu, který souvisí s užíváním hormonální antikoncepce a také druhy antikoncepce, včetně popisu jejich výhod a nevýhod podle jednotlivých typů. Jsou zde popsány jednotlivé druhy nehormonální i hormonální antikoncepce, přičemž rozsáhleji jsou popsány druhy hormonální antikoncepce, včetně výhod i rizik spojených s jejím užíváním. Na závěr teoretické práce je přidána kapitola o edukaci žen o hormonální antikoncepci porodními asistentkami. V praktické části je kvalitativním výzkumem, který sestával z 12 rozhovorů, zjišťována informovanost žen o výhodách a rizicích, které užívání hormonální antikoncepce představuje. Výzkum zjišťuje zdroje, ze kterých ženy nejčastěji čerpají informace o hormonální antikoncepci. Hlavním cílem práce je zjistit informovanost žen o výhodách a rizicích spojených s užíváním hormonální antikoncepce, které mohou ovlivnit nejen jejich zdraví, ale mohou mít vliv i na jejich plodnost. Výsledky výzkumu poukázaly na nedostatečnou informovanost o fungování hormonální antikoncepce, a malé znalosti v oblasti rizik užívání hormonální antikoncepce, kdy pouze dvě ženy byly schopné uvést vážné riziko výskytu trombóz. Znalosti žen o hormonální antikoncepci byly obecné a neucelené. Ženy dostatečně nevyužívají všechny dostupné zdroje informací, většinou se spoléhají na informace od svého gynekologa a nejbližšího okolí. Většině stačí povrchní znalosti, ale podrobněji se jimi nezabývají. Z toho plyne nutnost zaměřit se více na edukaci k tomuto tématu, aby ženy nepohlížely jen na výhody, ale aby zodpovědněji přemýšlely především o rizicích, která s užíváním hormonální antikoncepce podstupují, a mohly tak v budoucnu ovlivnit i své plánované těhotenství. Bylo by vhodné zaměřit se na edukaci žen již ve školách a v ordinacích gynekologa, kde by mohly předat své znalosti porodní asistentky.
Effects of hormonal contraceptives on women's health and fertility
Keywords: Antikoncepce; hormonální antikoncepce; plodnost; menstruační cyklus; rizika; edukace; ženské zdraví; Contraception; hormonal contraceptives; fertility; menstrual cycle; risks; education; women´s health