Kvalita pitné vody určené k hromadnému zásobování obyvatel - Sompeková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
Výzkumný úkol byl zaměřen na sledování kvality pitné vody, kterou jsou zásobeni obyvatelé drobných obcí. Byla ověřována kvalita pitné vody vyráběná v malých vodárnách v Jihočeském kraji a to v obcích Mazelov, Ortvínovice, Doubravka a Rábín. Hygienické rozbory vzorků pitné vody prováděné provozovateli vodáren v letech 2004-2009 prokázaly variabilitu v koncentracích volného chloru, dusičnanech, pH, zákalu a v obsahu Escherichia coli v průběhu vyšetřovaných obdobích ve všech vodárnách. Hypotéza, která předpokládala, že kvalita pitné vody vyráběné úpravou vody z malých vodních zdrojů je stabilní a nemění se v průběhu roku v některých zásadních ukazatelích, jako jsou dusičnany, obsah Escherichia coli aj., se nepotvrdila. Druhá hypotéza, která předpokládala, že ve sledovaném období klesá počet malých vodních zdrojů, které se využívají k veřejnému zásobování pitnou vodou, se potvrdila. Příčiny těchto změn závisí na celé řadě faktorů, např. na lokalitě a zdroji pitné vody, na typu úpravny a v neposlední řadě sehrává svou negativní úlohu i kvalita obsluhy vodárny a ekonomické možnosti provozovatele.
The Quality of Drinking Water in Public Distribution Systems
Keywords: dusičnany; kvalita pitné vody; rozbor vzorku pitné vody; malé vodárny; Escherichia coli; nitrates; quality of drinking water; analysis of a sample of drinking water; small waterworks; Escherichia coli