W. S. Maugham - uznávaný autor v "druhé řadě" - Chánová, Radka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je ozřejmit, proč se britský romanopisec, povídkář a dramatik William Somerset Maugham, jehož díla dnes patří ke klasice první poloviny dvacátého století, nesetkával vždy s jednoznačným kritickým ohlasem. Hodnocení Maughamových autorských kvalit vychází z literárně-historické analýzy, která vyplývá z dobového literárního kontextu a rovněž se opírá o interpretaci reprezentativního výběru autorových textů. Zvláštní pozornost je věnována Maughamově osobnosti, tématickému záběru jeho tvorby i specifickému literárnímu stylu.
W. S. Maugham - the acknowledged "second rater"