Pohled učitelů na vlastní profesi - Brašnová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou vnímání učitelské profese samotnými vyučujícími, kteří působí na druhém stupni základních škol. V teoretické části jsou zpracovány informace, týkající se činností, problémů, kompetencí, rolí, prestiže, platu a společenského postavení této profese. V praktické části jsou pak zpracovány rozhovory s učiteli, kteří odpovídali na to, jak svou profesi vnímají a co si o ní myslí z hlediska pracovní náplně, profesních problémů, platových podmínek, kompetencí atd.
Teachers´ view on their profession
Keywords: Učitel; učitelská profese; profesní kompetence; učitelská role; problémy učitelů; prestiž učitelského povolání; platové podmínky učitelů; společnost; média; Teacher; teaching profession; professional authority; teaching role; problems of teachers; prestige of teaching profession; salary condition; society; media