Neziskové organizace v oblasti prevence poruch příjmu potravy - Obstová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem této bakalářské práce jsou Neziskové organizace v oblasti prevence poruch příjmu potravy. V teoretické části jsou popsány poruchy příjmu potravy, co to je mentální anorexie, mentální bulimie a oblast prevence,kterou realizují neziskové organizace. Praktická část je orientována na vymezení cílů práce, použitou metodiku a charakteristiku cílových souborů. Prvním cílem práce bylo zmapovat neziskové organizace působící v oblasti poruch příjmu potravy. Druhým cílem této práce bylo zjistit, jak tyto organizace realizují prevenci a osvětovou činnost. Pro získání dat byl využit kvalitativní výzkum. Jako metoda výzkumu bylo zvoleno dotazování. Jako technika sběru dat byl použit řízený rozhovor. Cílovým souborem pro výzkum byly neziskové organizace z celé České republiky, které se zabývají prevencí poruch příjmu potravy. Při výzkumu byly ochotny spolupracovat dvě neziskové organizace. Výzkum probíhal od března až do června 2011. Výsledky výzkumu poukázaly na to, že v České republice není dostatek neziskových organizací, které se zabývají touto problematikou. Dále bylo při výzkumu zjištěno, že na území České republiky má výsadní postavení občanské sdružení Anabell, která má několik poboček. Dále výsledky výzkumu ukázaly, že neziskové organizace neposkytují mnoho preventivních programů a nekonají v České republice takovou osvětovou činnost, jak by bylo zapotřebí. Tato práce může sloužit jako inspirace pro zlepšení nabídky preventivních programů a také pro rozšíření sítě neziskových organizací na území České republiky. Tato práce může sloužit také jako zdroj informací ohledně poruch příjmu potravy pro rodiče a školy.
Non-profit organizations working in the field of the prevention of eating disorders
Keywords: poruchy příjmu potravy; mentální anorexie; mentální bulimie; prevence; nezisková organizace; eating disorders; mental anorexia; mental bulimia; prevention; non-profit organization