Vliv minerálního hnojení na fotosyntetické charakteristiky ostřice štíhlé (Carex acuta) - Leskovcová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce na téma "Vliv minerálního hnojení na fotosyntetické charakteristiky ostřice štíhlé (Carex acuta)" se zabývá sledováním fotosyntetických pochodů v odlišně ošetřovaných porostech. Rostliny ostřice štíhlé byly studovány na dvou lokalitách: Záblatské louky s organickou půdou a Hamr s minerální půdou. Část porostu byla vystavena vysokým dávkám hnojení, zatímco druhá část byla bez přidání živin. Pomocí přístroje Licor 6400 byla měřena čistá asimilace v obou variantách ošetření. Cílem bylo zjistit, zda je čistá asimilace vyšší u hnojených rostlin ve srovnání s nehnojenými rostlinami. Na lokalitě Záblatských luk nebyla tato skutečnost potvrzena. Oproti tomu na Hamerských loukách byl zjištěn efekt hnojení v druhé polovině vegetační sezóny. Na začátku sezóny byla fotosyntéza, stejně jako na předchozí lokalitě, vyšší u nehnojeného porostu, avšak na konci sezóny, po druhé seči, se prokázala vyšší rychlost fotosyntézy u rostlin hnojených.
Effect of mineral fertilization on photosynthetic characteristics of Carex acuta
Keywords: fotosyntéza; ostřice štíhlá; Licor 6400; photosynthesis; Carex acuta; Licor 6400