Intoxikace metanolem - Pícha, Pavel (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem metanolové intoxikace. Tato problematika je v povědomí lidstva již několik let. Nicméně do popředí zájmu lidí a hlavně médií se dostala zejména nedávno, v roce 2012, kdy začala probíhat nechvalně známá metanolová kauza. Metanol je velice nebezpečný pro člověka, zejména kvůli jeho vlastnostem a toxicitě. Toxické jsou zejména jeho metabolity- kyselina mravenčí a formaldehyd. Lidskými smysly je metanol takřka nerozpoznatelný od etanolu, který je součástí tolik oblíbených alkoholických nápojů. Při metanolové intoxikaci jsou zasaženy zejména bazální ganglia a oční nerv. Mezi klinické příznaky metanolové intoxikace patří ebrieta, gastrointestinální potíže jako jsou: bolesti břicha a průjem. Dále se přidávají poruchy vidění, kvantitativní poruchy vědomí, křeče a acidóza. Závažnost otravy závisí zejména na množství požitého metanolu. Minimální toxická dávka je 0,1 mg na 1 kg tělesné hmotnosti. Jako první pomoc je nejúčinnější podat pacientovi etanol. Mezi nejdůležitější kroky nemocniční léčby patří podávání antidot etanolu nebo fomepizolu a hemodialýza. Cílem práce bylo zmapovat znalosti zdravotnických záchranářů v péči o pacienta s podezřením na intoxikaci metanolem. Kvalitativní výzkum probíhal formou polořízených rozhovorů se zdravotnickými záchranáři ze Zdravotnické záchranné sužby Jihočeského kraje. Výzkumný soubor tvořilo 10 respondentů různého pohlaví, věku a délky praxe. Respondenti výzkumného souboru byli vybráni náhodně. Respondentům bylo položeno celkem 18 otázek, které měly zjistit, zda zdravotničtí záchranáři mají dostatek potřebných informací o intoxikaci a o péči o pacienta s podezřením na metanolovou intoxikaci. Výsledky otázek jsou prezentovány v tabulkách z důvodu lepší přehlednosti. V rozhovorech se ukázalo, že zkušenost s metanolovou intoxikací má jen malá část výzkumného souboru. Dále se ukázalo, že respondenti mají základní poznatky o metanolové intoxikaci a dokázali by poskytnout správnou první pomoc a pečovat o pacienta, v neodkladné přednemocniční péči, s podezřením na metanolovou intoxikaci. Další podrobnosti týkající se výzkumu jsou rozepsány v diskuzi. Cíl práce byl splněn. Na otázku: Mají zdravotničtí záchranáři dostatek nových znalostí v péči o pacienta s podezřením na intoxikaci metanolem, se nám povedlo odpovědět kladně. Zdravotničtí záchranáři, pracovníci Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, mají dostatek nových znalostí v péči o pacienta intoxikovaného metanolem. Zdravotnickým záchranářům však chyběly znalosti o přesných toxických dávkách metanolu a o přesném dávkování etanolu jako antidota. Většina zdravotnických záchranářů také neznala následný přesný nemocniční postup léčby a nový typ antidota. Na základě zmapovaných výsledků z praktické části bakalářské práce byl vypracován pomocný leták o metanolové intoxikaci pro zdravotnické záchranáře. Intoxikace metanolem není tak častou otravou, nicméně je velice nebezpečná a je nesnadné jí diagnostikovat přímo na místě. Při jejím výskytu je vhodné znát první pomoc a způsob, jak se o pacienta s podezřením na intoxikaci metanolem postarat. Lidé by se měli poučit od případů popsaných z médií a přestat kupovat alkoholické výrobky od neznámých výrobců. Byla by to prevence před dalším neštěstím. Vždyť zdraví máme jen jedno.
Methanol intoxication
Keywords: Intoxikace; metanol; zdravotnická záchranná služba; zdravotnický záchranář; Intoxication; methanol; emergency medical service; medical rescuers