Volný čas za první republiky pohledem kulturních dějin - Thonová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se věnuje problematice volného času za první Československé republiky, tedy ve 20. a 30. letech 20. století. Využívá přístupů a poznatků kulturních dějin. Ve své úvodní části podává přehled a vymezení základních termínů, od pojmu volného času až po pojem kulturních dějin. Cílem práce je představit a popsat vybrané obsahy volného času za první republiky, zejména související s pobytem v přírodě a péčí o lidské tělo. V jednotlivých kapitolách jsou zpracována následující témata: cestování, turistika, skauting, tramping, letní byty, lázeňství a tělovýchovné organizace.
Leisure time during the first republic from the point of view of cultural history
Keywords: kulturní dějiny; volný čas; životní styl; první republika; cestování; letní byty; turistika; tramping; skauting; lázeňství; tělovýchovné organizace; cultural history; leisure time; lifestyle; The first republic; travelling; summer apartments; tourism; tramping; scouting; spa; sport organizations