Složení a struktura společenstev larválních stádií motolic v modelových druzích sladkovodních plžů v eutrofních prostředích ve střední Evropě - Soldánová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá hodnocením složení, struktury a proměnlivosti společenstev larválních stádií motolic tří druhů vodních plžů (Lymnaea stagnalis, Planorbarius corneus a Radix auricularia) v eutrofních prostředích ve střední Evropě, a to na dvou úrovních uspořádání společenstev. Byly využity komparativní metody a moderní metoda sběru vzorků (mark-release-recapture method). Faktory podmiňující míru přenosu parazitů, infekci a strukturu společenstev byly hodnoceny pomocí analýzy nulových modelů, logistické regrese a multivariační randomizace. Dosažené výsledky přispěly k objasnění vlivu proměnlivosti prostředí v čase a mezi studovanými lokalitami, které ovlivňují uspořádání společenstev motolic ve sladkovodních plicnatých měkkýších.
Composition and structure of larval trematode communities in model freshwater pulmonate gastropods in eutrophic environments in Central Europe
Keywords: Motolice; Lymnaea stagnalis; Planorbarius corneus; Radix auricularia; metoda značení a zpětného odchytu; struktura společenstev; eutrofní rybníky a jezera; střední Evropa; Trematodes; Lymnaea stagnalis; Planorbarius corneus; Radix auricularia; mark-release-recapture method; community structure; eutrophic fishponds and lakes; Central Europe