Problematika ošetřovatelské péče o neklidné pacienty - Baráková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou ošetřovatelské péče o neklidné pacienty.Věnuje se neklidnému chování, které je považováno za projev aktuálního klinického stavu, nedá se proto hodnotit jako chování úmyslné. S ohledem na skutečnosti, které s sebou neklidné chování nese,je informovanost o zmíněné problematice velmi důležitá. Vzhledem ke specifikům, která jsou spjata s poskytováním ošetřovatelské péče u neklidných pacientů,by se měl zdravotnický personál dobře orientovat v probíraném tématu.Tato bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část výzkumnou. Teoretická část se věnuje vysvětlení neklidného chování, příčinám neklidu, ošetřovatelskému přístupu k agresivním pacientům a restriktivním postupům. Dále například ošetřovatelské péči před/ při/ po omezení, komunikaci s neklidným pacientem a právní problematice. Část výzkumná byla zrealizována výzkumným šetřením pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor byl sestaven z 18 otázek. Otázky byly pokládány záměrně vybranému výzkumnému souboru, který tvořily sestry pracující převážně na psychiatrických odděleních, interním oddělení a oddělení neurologie. Získané informace byly zpracovány do 4 kategorií a celkem 14 podkategorií. Vrámci 3. kategorie bylo zrealizováno krátké pozorování, které bylo zaměřeno na celkovou hygienu u neklidných pacientů. Z výzkumného šetření vyplývá, že je velmi důležité mít přehled o zásadách správné komunikace s neklidným pacientem, přístupu k takovému pacientovi a umět zareagovat na vzniklou situaci.
Problematics of nursing care for restless patients
Keywords: Neklid; omezovací prostředky; ošetřovatelská péče; komunikace; pacient; Restlessness; restrictive interventions; nursing care; communication; patient