Zdravotní a sociální problematika dětí přijímaných do kojeneckých ústavů, dětských center a dětských domovů v kraji Vysočina. - Fárová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
V současné době je ústavní systém péče o ohrožené děti výrazně kritizován. Jsou zlehčovány důvody vedoucí k přijetí dětí do těchto zařízení a všechny se zahrnují pod jednotný název: "sociální důvody". Abych některé nepravdy, které pracovníky v této oblasti trápí, uvedla na pravou míru, vybrala jsem si pro svou bakalářskou práci jako první cíl "analýzu sociálních a zdravotní důvodů", pro které jsou děti přijímány do Dětského centra Jihlava a Dětského domova Kamenice nad Lipou. Druhým cílem mé práce je "podat objektivní obraz o stále se zvyšující péči" o tyto děti v ústavním prostředí.
The health and social problems of children accepted to infantil institutions, children´s centres and children´s houses in Vysocina region.
Keywords: Rodina; ohrožené dítě; náhradní výchovná péče; dětské centrum; dětský domov; Family; Endangered child; Substitute care; Children´ Center; Children´ Center