Implementace systému Omaha v komunitní praxi - Beňová, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Současný stav: Standardizovaná terminologie systému Omaha přináší nové možnosti pro sestry při poskytování komunitní praxe. Cíle: V rámci výzkumu byly stanoveny čtyři cíle: implementovat Omaha systém do ošetřovatelské dokumentace k ověřování ošetřovatelské péče v komunitní praxi - charakterizovat problémy pacientů s gastroenterologickým onemocněním podle schématu klasifikace problémů - zmapovat propojení problémů a intervencí podle schématu intervencí - zhodnotit výsledky problémů použitím škály pro hodnocení výsledků problémů Omaha systému. Metodika: Použitá výzkumná metoda vycházela z výsledků studie Kathryn H. Bowles (2000) problémů pacientů a intervencí sestry. Kvantitativní metoda výzkumu byla realizována pomocí dotazování s použitím ošetřovatelské dokumentace s implementovaným Omaha systémem. Získaná data byla testována v programu SPSS 22.0 a MS Excel. Výzkumný soubor: Tvořilo jej 103 pacientů s gastroenterologickým onemocněním. Výzkumné šetření realizovaly kontaktní osoby - sestry gastroenterologického oddělení. Výsledky: Pacienti s onemocněním trávicího systému disponují širokým spektrem problémů odpovídajícím povaze onemocnění, s převahou jejich výskytu ve fyziologické doméně a v doméně chování ve vztahu ke zdraví. V rámci mapování propojení problémů a intervencí, výsledky prokázaly vysokou využitelnost cílů ze schématu intervencí v komunitní praxi. Nejčastěji byly intervence určovány v kategorii Léčba a terapeutické postupy a Surveillance. Statistické rozdíly byly potvrzeny při dokumentování intervencí v jednotlivých kategoriích u problémů pacientů jako i při výběru intervencí v jednotlivých kategoriích vzhledem na typ gastroenterologického onemocnění. Výsledky výzkumu prokázaly výrazné zlepšení vědomostí, chování a stavu u jednotlivých problémů při porovnání finálních hodnot s iniciálními hodnotami výsledků problémů. Realizací vybraných intervencí ze schématu intervencí systému Omaha, byla dosažena u tří čtvrtin problémů jejich redukce až eliminace. Závěry: Omaha systém je vhodným prostředkem pro dokumentování všech fází ošetřovatelského procesu v komunitní praxi. Pro implementaci funkční dokumentace do komunitní praxe absentuje česká verze překladu systému Omaha a elektronická forma dokumentace.
Implementation of the Omaha System in community practice
Keywords: Omaha systém; schéma klasifikace problémů; schéma intervencí; škála pro hodnocení výsledků problému; komunitní péče; gastroenterologie; The Omaha System; Problem Classification Scheme; Intervention Scheme; Problem Rating Scale for Outcomes; Community care; Gastroenterology