Hodnocení geomorfologických lokalit v severovýchodní části Pohořské hornatiny (Novohradské hory) pomocí koncepce geomorphosites - Peštová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2015)
Náplní této bakalářské práce je hodnocení geomorfologických lokalit v severovýchodní části Pohořské hornatiny (Novohradské hory) pomocí koncepce geomorphosites a vzájemné porovnání hodnocených lokalit. Součástí této práce je zpracování základních informací o ochraně neživé přírody, a to především v rámci koncepce geomorphosites. Tato koncepce je významným prostředkem k ochraně neživých částí přírody, jejíž ochrana je stále upozaďována oproti ochraně živých částí přírody, a také je její součástí rozvoj geopedagogiky a geoturismu. Součástí této práce je i fyzicko-geografická charakteristika severní části Pohořské hornatiny v Novohradských horách a nedílnou součástí práce je aplikace metodiky hodnocení na konkrétní území severovýchodní části Pohořské hornatiny (vrcholy Kraví hora, Kuní hora, Vysoká).
Geomorphologic assessment in the northeastern part Pohorská hornatina Mt. (Novohradské hory Mt.) using the concept geomorphosites
Keywords: geomorphosites; ochrana neživé přírody; Novohradské hory; Dobrovodská skupina; geomorphosites; protect non-living nature; Novohradské hory Mts; Dobrovodská group