Ocenění vybraného podniku jako celku - Zacharová, Monika (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce má vymezený cíl zpracovat ocenění zvoleného podniku metodou tržního porovnání, včetně konfrontace dosažených hodnot s výsledky, získanými aplikací metod výnosového způsobu oceňování. Pro možnost použití definovaných metod ocenění k odhadu tržní ceny konkrétního subjektu, z důvodu jeho předpokládaného prodeje, byl zvolen podnik působící v odvětví se silnou vazbou na zemědělství, což je samozřejmě jednoznačnou elementární determinantou pro stanovení hodnoty podniku. Práce si klade za hlavní požadavek charakterizovat uvedené metody ocenění, aplikovat je na zvolený podnik, přičemž ovšem musí splnit dílčí cíle, za něž je považována analýza odvětví, v němž podnik působí a rovněž analýza vlastního fungování podniku na tomto trhu i jeho finanční situace. Přestože se zmíněné metody ocenění zakládají na značných omezujících podmínkách a zjednodušení, jejich zohlednění a následná eliminace, umožní stanovit tržní hodnotu podniku jako celku, tj. hodnotu obchodního jmění, která dosahuje srovnatelných výsledných hodnot při uplatnění různých definovaných metod, tj. metody tržního porovnání, metody diskontovaných peněžních toků a metody kapitalizovaných zisků.
Valuation of the Company
Keywords: podnik; tržní cena; metoda tržního porovnání; metoda diskontovaných peněžních toků metoda kapitalizovaných zisků; Company; Market Value; Relative Valuation; Discounted Cash Flow Valuation; Method of Revenues Capitalisation