Návrh environmentální zahrady a možnosti jejího využití ve speciální mateřské škole - Šimková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem environmentální zahrady ve speciální mateřské škole. V teoretické části jsou popsány speciální mateřské školy, formy vzdělávání a specifika hry dítěte s postižením. Dále je v práci analyzován Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání s akcentem na environmetální výchovu. Práce se zabývá specifikováním cílů rámcového vzdělávacího programu, které lze naplnit na zahradě MŠ. Teoretická část se v neposlední řadě zabývá přínosem pobytu na zahradě pro holistický vývoj dítěte a historií školních zahrad. Praktická část se skládá z návrhu environmentální zahrady pro konkrétní speciální mateřskou školu v Českých Budějovicích a metodického materiálu k využití zahrady.
The setting-up of an environmental garden in a nursery school for children with SEN and its practical use
Keywords: Speciální mateřská škola; dítě; environmentální zahrada; návrh zahrady; předškolní vzdělávání; Nursery for children with special educational needs; child; environmental garden; garden plan; preschool education