Hodnocení podniku dle účetních výkazů sestavených v souladu s českými účetními předpisy (ČÚP) ve vazbě na způsoby oceňování. - Požár, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Použitý způsob oceňování majetku přímo ovlivňuje výši vykazovaných aktiv a pasiv a zároveň má vliv na výši nákladů podniku a tím i na velikost vykazovaného výsledku hospodaření. Oceňování tak představuje klíčový problém v účetnictví. Účetní jednotka si většinou může vybrat jednu z metod jak majetek ocenit, zároveň však musí respektovat zásadu věrného a poctivého zobrazení skutečnosti. Tato bakalářská práce se zabývá zjištěním vlivu používaných metod oceňováním aktiv ve vybraném podniku na účetní výkazy podle českých účetních předpisů. Teoretická část charakterizuje zvolené části aktiv a popisuje jednotlivé metody oceňování. V praktické části jsou popsány a analyzovány metody oceňování, které vybraná společnost používá. Analyzované metody jsou zhodnoceny pomocí výpočtů a porovnání s platnou legislativou české republiky. Na základě dosažených výsledků v praktické části byly vydány návrhy na zlepšení.
Evaluation of the company according to financial statements prepared in accordance with Czech accounting regulations in relation to the valution.
Keywords: ocenění aktiv; české účetní předpisy; společnost; účetní výkazy; Valuation of assets; Czech accounting regulations; Company; Accounting statement