Etické aspekty práce pracovníků Charitní pečovatelské služby Oblastní charity Klatovy - Majerová, Stanislava (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zaměřuje na pečovatelskou službu a to konkrétně na Charitní pečovatelskou službu Oblastní charity Klatovy. Poukazuje na to, jak potřebná, ale zároveň psychicky náročná je práce pečovatelek. Práce obsahuje i charakteristiku klientely, s kterou Charitní pečovatelská služba nejčastěji spolupracuje - se seniory. Obsahuje rozbor etických dilemat a etických problémů, které vyplynuly z polostrukturovaných rozhovorů s respondentkami (pracovnicemi jednotlivých středisek Charitní pečovatelské služby). Dále je provedeno navržení řešení a okomentování etických dilemat a etických problémů za využití čtyř etických teorií - utilitarismu, deontologie, etiky péče a situační etiky.
Ethical aspects of the work of in the Charity care service of Klatovy Regional Charity
Keywords: Pečovatelská služba; Senioři; Stáří; Potřeby seniorů ve stáří; Etické dilema; Etický problém; Syndrom vyhoření; Etika a sociální práce; Sociální práce; Utilitarismus; Deontologie; Etika péče; Situační etika; Rozbor dilemat a problémů; Oblastní charita Klatovy; Charitní pečovatelská služba; Care service; seniors; old age; senior's needs in old age; ethical dilemma; ethical problem; utilization; ethics and social work; social work; utilitarianism; deontology; ethics of care; situational ethic; analysis of dilemmas and problems; Regional charity Klatovy; Charity care service.