Evoluce symbiotických bakterií dvoukřídlého krevsajícího hmyzu - Juhaňáková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zaměřuje na bakteriální symbionty krevsajícího hmyzu z čeledi Hippoboscidae (Diptera), jmenovitě Ornithomya biloba a Crataerina pallida. Bakteriální symbionti poskytují krevsajícímu hmyzu živiny chybějící v krvi, zejména B vitamíny a kofaktory. V této práci byla metagenomická data z klošů Ornithomya biloba a Crataerina pallida zpracována bioinformatickými nástroji do podoby dvou genomů. Genomy dvou bakteriálních symbiontů rodu Arsenophonus byly porovnány s jejich příbuznými na úrovni genomové modifikace. Kromě toho byla v obou genomech bakterií rodu Arsenophonus fylogeneticky prověřena přítomnost horizontálně přenesených genů. Nakonec byly rekonstruovány metabolické dráhy esenciálních B vitamínů a kofaktorů a porovnány s dalšími bakteriemi rodu Arsenophonus.
Evolution of symbiotic bacteria in blood-sucking dipteran insects
Keywords: kloši; bakterie; symbiont; B vitamíny; horizontální přenos Hippoboscidae; Arsenophonus; louse flies; bacteria; symbiont; B vitamins; horizontal transfer; Hippoboscidae; Arsenophonus