Emoce jako součást estetické zkušenosti - Uhlíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce si klade za cíl prozkoumat možné odpovědi na otázky týkající se problematiky emocí v umění. Součástí práce je zachycení základních definičních rysů pojmů estetická emoce a psychická (či estetická) distance. Na problematiku je nahlíženo jak z hlediska filozofických a estetických teorií dvacátého století, tak z hlediska lidských zkušeností. Součástí bakalářské práce je i vzorek autentických výpovědí o emoční stabilitě, respektive nestabilitě v rámci a v důsledku zkušeností s uměleckými díly.
Emotion as a Part of the Aesthetic Experience
Keywords: estetická emoce; estetická zkušenost; psychická distance; etika; aesthetic emotion; aesthetic experience; psychical distance; ethics