Ochrana hospodářské soutěže před omezováním se zaměřením na kartelové dohody - Rezková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2008)
V první části práce je charakterizována hospodářská soutěž. Je zde vynaložena snaha porozumět tomu, jak by mělo být nastaveno právní povědomí a právní řád vzhledem k přirozenosti soutěže na jedné straně a nutnosti regulovat hospodářskou soutěž na straně druhé. Následně je věnována pozornost právní úpravě hospodářské soutěže napříč českým právním řádem. Dále jsou vymezeny praktiky nekalé soutěže. Ve druhé části je již řešeno jádro práce a tím jsou jednotlivé druhy kartelů, řízení před Úřadem na ochranu hospodářské soutěže a soudní přezkum rozhodnutí správního orgánu. V závěru práce jsou uvedeny praktické příklady jednotlivých kauz, které se týkají kartelů. Dále jsou zde předloženy rozsudky vydané Úřadem na ochranu hospodářské soutěže v prvoinstančním řízení a vydané rozsudky Nejvyšším správním soudem. Cílem této bakalářské práce je přiblížit fungování hospodářské soutěže v České republice se zaměřením na jednotlivé typy kartelů a zhodnotit činnost správních a soudních orgánů při aplikaci právních předpisů na ochranu hospodářské soutěže.
Protection of economic competition in front of the limitation.
Ochrana hospodářské soutěže před omezováním.
Keywords: hospodářská soutěž; nekalá soutěž; typy kartelů; ÚOHS; Nejvyšší správní soud; big rigging; leniency program