Postup zajištění zemřelých v přednemocniční neodkladné péči - Frischová, Nikol (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem této bakalářské práce je postup zajištění zemřelých v přednemocniční neodkladné péči. Teoretická část práce obsahuje kapitoly zaměřující se na problematiku umírání a smrti, kde se vám snažíme přiblížit rozdíl mezi tím. V této práci se objevují kapitoly, které jsou zaměřeny na definici přednemocniční péče, co je zdravotnická záchranná služba, jaké výjezdové skupiny vlastně obsahuje a také na kompetence zdravotnického záchranáře. Část práce se následně zaměřuje na podkapitoly smrti, kde je zařazena kardiopulmonální resuscitace smrti, známky smrti, postup ohledání mrtvého těla, stanovení času smrti, nejčastější příčiny smrti v České republice a pitvu. Dále je v práci zmíněna kapitola, která věnuje pozornost na administrativní stránku smrti, tudíž se týká dokumentace. Poslední kapitola teoretické části nás sbližuje s pojmem koronera, jeho činností, dostupností a celkově toho, co je náplní jeho práce. Praktická část bakalářské práce byla sestavena pomocí kvalitativního výzkumu. Sběr veškerých informací byl proveden pomocí řízeného rozhovoru se zdravotnickými záchranáři, pracující na Zdravotnické záchranné službě Jihočeského kraje. Rozhovor obsahuje 17 otázek, zaměřujících se na danou problematiku a postup při zajišťování péče o zemřelé osoby v přednemocniční neodkladné péči. Rozhovory byly nahrávané a následně přepsané do praktické části bakalářské práce do kazuistik a výsledky jsou zpracovány pro lepší přehlednost do tabulek. Z vypracovaného výzkumného šetření bylo zjištěno, že zdravotničtí záchranáři, kteří pracují na Zdravotnické záchranné službě v Jihočeském kraji, postupují při zajišťování péče o zemřelé tělo zcela rozdílně. Z výzkumu se dále ukázalo, že polovina tázaných respondentů není spokojena s dostupností koronera pro Jihočeský kraj.
Process of after death care in prehospital emergency care
Keywords: Smrt; umírání; známky smrti; List o prohlídce zemřelého; koroner; Death; dying; signs of death; Form of death body's examination; coroner