Sociální fungování osob bez přístřeší - Valuch, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku sociálního fungování osob bez přístřeší. O Sociálním fungování, lze zjednodušeně tvrdit, že se jedná o dialektický proces mezi požadavky osoby a prostředím, který by měl směřovat k jejich vzájemné rovnováze. Pokud zaměříme pozornost na osoby bez přístřeší a jejich požadavky, můžeme se setkat se skutečnostmi, kdy jejich požadavky nejsou v rovnováze s prostředím. V této fázi by měla fungovat komplexní síť sociálních služeb k vyrovnání rovnováhy mezi osobami bez přístřeší a prostředím, avšak nemůže se tak dít bez participace samotné osoby bez přístřeší, která má právo na sebeurčení. V teoretické části práce jsem se zabýval základními poznatky o problematice bezdomovectví, jako jsou jeho příčiny, druhy, rizika s ním spojené, prevence a v neposlední řadě služby, které napomáhají v obnově sociálního fungování osob bez přístřeší. Pro praktickou část jsem zvolil kvalitativní výzkumnou strategii za použití metody dotazování a jako techniku sběru dat jsem zvolil polostrukturovaný rozhovor. Rozhovor obsahoval 26 otázek, které byly zvoleny tak, aby korespondovaly s teoretickou částí, a aby bylo dosaženo zvoleného cíle. Za pomoci aplikování metody sněhové koule bylo vybráno 5 komunikačních partnerů, kteří jsou osobami bez přístřeší. Hlavním cílem bylo zjistit, jak sociálně fungují osoby bez přístřeší s akcentem na sociální interakce a možnosti sociální pomoci. Pro výzkum byla stanovena výzkumná otázka - Jaké preference mají osoby bez přístřeší v kontextu sociálního fungování? Z výsledků vyplývá, že osoby bez přístřeší preferují svobodný život a raději se o sebe postarají samy, respektive v rámci bezdomovecké komunity, než aby prosily o pomoc nebo využily sociálních služeb, které jim jsou určeny. Na ulici nejsou schopny naplnit pocit bezpečí a pohody a musejí žít v neustálém strachu, přesto se nesnaží využít azylové domy nebo noclehárny, ani se ve většině případů nesnaží participovat na resocializaci. Pozici rodiny jim nahrazují jejich druhové, se kterými tráví veškerý svůj čas na ulici, který se snaží zvládnout za pomoci konzumace alkoholu. Práce by mohla sloužit jako opora nebo podklad při dalších výzkumech. Dále by práce mohla sloužit jako podklad pro diskuzi v rámci seminářů a přednášek na vysoké škole, týkajících se sociální práce či sociální politiky.
Social Functioning of Homeless People
Keywords: Bezdomovectví; Osoba bez přístřeší; Sociální fungování; Sociální pomoc; Homelessness; The homeless person; Social functioning; Social Assistance