Nadpočetný plůdek okouna říčního (Perca fluviatilis L.) v údolní nádrži Vír a jeho vliv na další trofické úrovně - Vejřík, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Druhová skladba a hloubková a habitatová preference pelagického plůdku byla studována na kaňonovité nádrži Vír v průběhu let 2009 až 2011. Ve všech třech letech v plůdku silně dominoval okoun říční (Perca fluviatilis). V letech 2009 a 2010 dosahoval plůdek nadprůměrných koncentrací. V roce 2010 až 278 jedinců na 100m3(v průměru 52 jedinů na 100m-3). V roce 2011 byl zaznamenán jeho výrazný pokles na pouhých 1,9 jedince na 100m3 v průměru pro celou nádrž. Okouní plůdek se nejvíce zdržoval jak ve dne, tak v noci v oblasti metalimnia, kde byla velmi nízká koncentrace O2. V podélném profilu byl okouní plůdek nejvíce zastoupen ve střední části nádrže. Mezi lety s vysokou a nízkou koncentrací plůdku byl průkazný rozdíl ve skladbě potravy. V období nadprůměrné abundance plůdku v nádrži byla prokázána predace kapra obecného (Cyprinus carpio) a cejna velkého (Abramis brama) na okouním plůdku.
Redundant fingerling of perch (Perca fluviatilis L.) in Vír Reservoir and its impact on other trophic levels
Keywords: Predace; zooplankton; mortalita; údolní nádrž; kvalita vody; kaprovité ryby; okounovité ryby; Predation; zooplankton; mortality; reservoir; water quality; cyprinid; percid