Výživa losa evropského v zoologických zahradách - Šeráková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce je zaměřená na výživu Losa evropského (Alces alces) v zoologických zahradách v Praze, Brně a Chomutově. První část je zaměřená na literární přehled ohledně Losa evropského, kde byla popsána jeho charakteristika, zařazení, rozšíření a biologie. Dále byla bakalářská práce soustředěna na popis stavby a funkce trávicí soustavy a v neposlední řadě na výživu Losa evropského v zoologických zahradách. Ve druhé části bylo provedeno vlastní sledování ve 3 zoologických zahradách. Zhodnocena byla výživa, složení krmných dávek a obsahy živin v krmných dávkách Losa evropského podle váhových kategorií. V závěru práce byl proveden pokus o zhodnocení zjištěných výsledků a porovnání krmných dávek Losa evropského v jednotlivých zoologických zahradách.
The nutrition of the moose (Alces alces) at zoological gardens
Keywords: Los evropský (Alces alces); výživa; zoologická zahrada; krmná dávka; The moose (Alces alces); nutrition; zoological garden; feeding dose