Pohybová aktivita užovky stromové v Poohří ve vztahu k silničnímu tělesu - Lapáčková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce je zaměřena na chování užovky stromové (Zamenis longissimus) v Poohří ve vztahu k rušné komunikaci protínající její areál výskytu. Aby se užovka vyhnula přecházení silnice, využívá propustky pod ní a tak je schopná silnici překonat bezpečně. V této studii hadi nejvíce využívali propustků v červenci při jejich vrcholové aktivitě. Jeden z nejužívanějších propustků byl propustek 2, pravděpodobně z důvodu jeho umístění poblíž umělého líhniště. Hadi začínali aktivovat v 8:00 ráno a svou aktivitu končili v 19:00 večer. V této studii vrcholila jejich aktivita mezi 16. a 18. hodinou odpolední a v rozmezí teplot 21 - 25°C. Nebyl nalezen žádný mrtvý dospělec užovky stromové na silnici, ale našla se přejetá mláďata tohoto druhu, která nebyla znalá místního nebezpečí.
Movement activity of Aesculapian Snake in Poohří in relation to the roadway
Keywords: mortalita hadů; silnice; propustky; silniční mortalita; fotopast; překonávání silnic; silniční bariéra; snake mortality; roads; culverts; road mortality; trail camera; crossing roads; road barrier