ANALÝZA VÝVOJE OSÍDLENÍ A KRAJINNÉHO POKRYVU V PROSTŘEDÍ GIS NA PŘÍKLADU OBCE NOVÉ HUTĚ NA VIMPERSKU - Blažek, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2011)
Zobrazování ve 3D je dnes velmi moderní trend mapové výstupy nevyjímaje. V této práci je vyzkoušen rozsah možností programu ArcScene, který slouží především k vytváření 3D modelů. Tyto modely jsou vytvářeny na základě úpravy mapových podkladů, Císařské otisky stabilního katastru a historických ortofoto. Tyto úpravy včetně postupů jsou popsány v metodické části. Na základě 3D modelů je provedena analýza krajinného pokryvu a osídlení. Diplomová práce se věnuje území obce Nové Hutě, která spadá do šumavského mikroregionu Vimpersko.
ANALYSIS DEVELOPMENT OF SETTLEMENT AND LAND COVER IN ENVIRONMENT OF GIS ON EXAMPLE VILLAGE NOVE HUTE ON VIMPERSKO
Keywords: 3D modelace; Analýza; ArcMap; ArcScene; Císařské povinné otisky stabilního katastru; Georeferencování; Krajinný pokryv; Nové Hutě; Osídlení; Vimpersko; 3D modelling; Analysis; ArcMap; ArcScene; Imperial compulsory prints of stationary land register; Georeferencing; Land cover; Nove Hute; Settlement; Vimpersko