Ochrana obyvatelstva v okkolí zimních stadionů - Havlis, Václav (Jihočeská univerzita, 2010)
Zimní stadiony patří ve velkém počtu měst mezi významná sportovní zařízení. Situovány jsou zpravidla v jejich hustě osídlených centrech. Tvorbu a udržování ledové plochy zabezpečuje chladící zařízení umístěné ve strojovně stadionu. Jako chladící medium je využíván amoniak. Tato látka má toxické a dráždivé vlastnosti, vzhledem k životnímu prostředí je škodlivá. S ohledem na uvedené skutečnosti představuje případná havárie chladicího zařízení pro obyvatelstvo v okolí významný zdroj ohrožení. Hlavním cílem práce je zpracování materiálu využitelného složkami integrovaného záchranného systému a orgány veřejné správy ke zvyšování jejich teoretické i praktické připravenosti a současně jako opory pro případ řešení následků skutečné mimořádné události spojené s únikem amoniaku. Jako metoda zpracování bakalářské práce byla zvolena demonstrace havárie na modelovém příkladu zimního stadionu v Jindřichově Hradci, vyhodnocení jejich projevů a následků pomocí programu TerEx a návazný návrh příslušných postupů a opatření. Z výstupů práce vyplývá, že v současnosti je prvořadá pozornost věnována přípravě dotčených subjektů na řešení situace v místě vzniku havárie, ale oblast ohroženého okolí je řešena méně intenzivně. Aplikace tohoto materiálu do přípravy dotčených subjektů může spolu se zkvalitněním jejich materiálního vybavení negativní vliv uvedeného typu havárie na okolí a především na civilní obyvatelstvo podstatně snížit.
Protection of populatin in the immediate environment of icestadiums.
Keywords: Amoniak; havárie; mimořádná událost; zimní stadion; Integrovaný záchranný systém; Hasičský záchranný sbor.; Amonia; accident; icestadiums; integrated emmergency system.