Milevsko. Dějiny, osobnosti, památky - Dvořáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce nazvaná Milevsko. Dějiny, osobnosti, památky se zabývá historií bohužel poněkud opomíjeného jihočeského města, ležícího mezi Táborem a Pískem. Nastiňuje dějiny Milevska od pravěku až po současnost s přihlédnutím k nejnovějším výzkumům. Větší pozornost je věnována vzniku města ve 12. století a premonstrátskému klášteru, protože jako národní kulturní památka má pro město velký význam. Práce se snaží představit i ostatní památky a zajímavosti, které si zasluhují pozornost. V příslušných pasážích byly shromážděny veškeré dostupné informace o jejich vzniku, vývoji, současném stavu a způsobu využití k různým účelům. Na základě pramenů a literatury je prezentováno kulturní bohatství města i současný vztah představitelů města k tomuto bohatství a snaha o jeho obnovu a zachování. V další části práce se pojednává o známých i dosud méně známých osobnostech milevského regionu. Informace jsou získány částečně rovněž od pamětníků, díky jejichž svědectví mohou být předloženy dosud méně známé či nepublikované informace. Větší pozornost byla zaměřena na významné osobnosti, které se dosud nedočkaly vlastní monografie, neboť právě jejich přínos a význam v různých oborech je nutné představit a zdůraznit.
Milevsko. Its history, personalities and historical monuments
Keywords: Milevsko; historie; Jiří z Milevska; premonstrátský klášter; památky; zajímavosti; kulturní dědictví; folkloristika; osobnosti regionu; pamětníci; Milevsko; history; George of Milevsko; the Premonstratensian Monastery; historical monuments; attractions; cultural heritage; folklore; personalities from this region; witnesses