Hospodářské a sociální dějiny ve výuce dějepisu základních škol. Hornická města Příbram a Březové Hory na přelomu 19. a 20. století - Čiháková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
První část práce se věnuje proměnám hornických měst Příbrami a sousedních Březových Hor a struktury jejich obyvatelstva v 19. století. V této době se zde začala rozvíjet těžba nerostných surovin, která vedla nejen k hospodářským změnám v regionu, ale především k proměně struktury obyvatelstva i podoby obou měst jako takových. Využita je dosavadní literatura věnovaná dějinám oblasti, dosud neprobádané otázky se pokusil zodpovědět archivní výzkum zaměřený na dochované pamětnické záznamy, archivy měst Příbram a Březové Hory a dochované mapy. Metodologicky se tato část práce opírá o přístupy sociálních a hospodářských dějin. Druhá část práce se zaměřuje na možnosti didaktické prezentace badatelských poznatků v rámci výuky dějepisu na základní škole. Vychází přitom z předpokladu, že sociální a hospodářské dějiny 19. století jsou na základních školách obecně vyučovány jen málo a s obtížemi a dostupné didaktické materiály navíc mohou jen stěží vystihnout specifickou situaci malých hornických měst ležících mimo hlavní průmyslové oblasti. Důraz je přitom položen nikoli na frontální výuku, ale na aktivizaci žáků v prostoru města a v souvislosti s dochovanými pozůstatky hornické minulosti. Přílohou diplomové práce jsou didaktické a učební materiály.
Economic and social history in teaching elemetary school history teaching. Mining towns Příbram and Březové Hory at the turn of 19. and 20. century.
Keywords: regionální dějiny; region; základní škola; dějepis; regional history; region; elementary school; history