Problematika výuky pracovně technických předmětů na II. stupni ZŠ - Beutl, David (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou výuky pracovně technických předmětů na II. stupni ZŠ. V úvodní teoretické části je provedena rešerše dostupné literatury, na kterou navazuje vytyčení cílů práce. Následuje popis dějin výuky pracovně technických předmětů a to jak celosvětově, tak konkrétně v rámci českého školství. Rozebrána jsou také specifika pracovně technických předmětů spolu s metodami výuky, které lze v jejich rámci použít. Dále je provedena analýza dokumentu RVP a postavení pracovně technických předmětů v něm. Závěrečná část obsahuje souhrn teoretických poznatků. V praktické části práce je popsán plán výzkumu a popis vzorku respondentů. Následuje zpracování dat a jejich interpretace pomocí grafů. Závěr praktické části obsahuje popis současné situace, co se výuky pracovně technických předmětů týče a zmíněny jsou také návrhy pro vyučovací praxi.
The matter of technical education at the senior primary school
Keywords: Pracovně technické předměty; učitel; žák; metody výuky; osnovy; rámcově vzdělávací program; klíčové kompetence; průřezová témata.; Pracovně technické předměty; učitel; žák; metody výuky; osnovy; rámcově vzdělávací program; klíčové kompetence; průřezová témata.