Vliv teploty při krátkodobém uchování jiker jesetera malého, Acipenser ruthenus, in vitro - Let, Marek (Jihočeská univerzita, 2016)
Studovali jsme vliv teploty (7 °C, 11 °C, 15 °C, and 19 °C) a doby uchování jiker (Kontrola = čas 0 hod, 2,5 hod, 5,0 hod, 7,5 hod and 10,0 hod) na úspěšnost oplození a líhnutí u jiker jesetera malého, Acipenser ruthenus. Ovulaci jsme u jikernaček stimulovali kapří hypofýzou dvěma dávkámi (první dávka 0,5 mg.kg-1 a druhá dávka 4,0 mg.kg-1) a spermiaci u mlíčáků jednou dávkou (4,0 mg.kg-1). Ovulované jikry jsme vytřeli z trojice jikernaček (věk 68 let) za pomoci mikrochirurgického řezu a následně smíchali. K oplozování jsme vybrali sperma s nejlepší kvalitou od 3 mlíčáků (věk 68 let), jež jsme po celou dobu experimentu uchovávávali v polystyrenovém boxu s šupinkovým ledem. Jikry jsme umístili odděleně do 4 inkubátorů při výše zmíněných teplotních podmínkách. Čtyři gramy jiker z každé teplotní skupiny jsme osemenili 200 ?l spermatu a aktivovali v dechlorované vodě o teplotě 15 °C. Jikry jsme dále inkubovali v experimentálním inkubačním systému s oddělenými komorami při 15 °C a malý vzorek oplodněných jiker z každé skupiny byl umístěn do tří Petriho misek pro hodnodnocení oplozenosti během neurulace. Přibližně 56 dní po oplození jsme přesně spočítali celkový počet úspěšně vykulených larev a z toho vypočetli i úspěch uchování. Úspěšnost líhnivosti jsme analyzovali použitím faktoriálního ANOVA modelu, obsahujícího čas uchování jiker a teploty při uchovávání. Jikry si udržely svoji schopnost líhnivosti uchováním při 7 °C a 11 °C po dobu 10 hodin. Životaschopnost jiker se výrazně snížila 7,5 hodinovým uchováním při 19 °C ve srovnání s nižšími teplotami, a navíc se životaschopnost signifikantně snížila i po 10 hodinách při 19 °C. Na rozdíl od jediné předchozí studie, která se zabývá krátkodobým uchováním jiker jesetera malého, tento experiment pravděpodobně disponoval jikrami lepší kvality, což může být důvod, proč si jikry udržely svoji schopnost líhnivosti po významně delší časový úsek.
Effect of temperature on in vitro short-term storage of sterlet, Acipenser ruthenus, eggs
Keywords: Biologická kvalita jiker; coelomová tekutina; degenerace; osmolalita; schopnost oplození; schopnost líhnivosti; Biological quality of eggs; coelomic fluid; degeneration; osmolality; fertizability; hatchability