Intertextual Elements and the Literary Tradition in the Works of Contemporary British Authors - Nováková, Leona (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zaměří na prvky intertextuality a na odkaz k literární tradici v rámci fantastického žánru v současné angloamerické literatuře. Předmětem zkoumání práce bude dílo současné autorky fantastické prózy Theodory Goss The Strange Case of the Alchemist's Daughter (2018), které v intertextuálních narážkách a literárních aluzích navazuje na anglickou literární tradici gotického románu (H. Walpole), romantické literatury (M. Shelley), viktoriánského románu (sestry Bronteovy) a detektivní povídky (A. C. Doyle). Cílem práce bude prozkoumat literární odkazy, které T. Goss propojuje v sérii knih fantastického žánru The Extraordinary Adventures of the Athena Club (2018-2020) a zamyslet se nad literárním odkazem anglické prózy předchozích staletí v rámci proměn žánru literární fantazie.
Intertextual Elements and the Literary Tradition in the Works of Contemporary British Authors
Keywords: intertextualita; literární tradice - gotický román; romantická literatura; viktoriánský román; detektivní povídka; literární analýza; intertextuality; literary tradition of the Gothic novel; romantic literature; the Victorian novel and the detective story; literary analysis