Francouzská přirovnání typu "Adj-comme-N" v porovnání s češtinou - Pecholtová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem této bakalářské práce je srovnání francouzských přirovnání typu "Adj-comme-N" s češtinou. Práce se skládá ze dvou částí. První část je věnována teoretickému vymezení frazeologie a idiomatiky a jejích jednotek, frazému a idiomu. Následuje vymezení přirovnání jako specifické části frazeologie a idiomatiky a charakteristických znaků zadaného typu přirovnání. Pro druhou část práce byl vyexcerpován vzorek přirovnání z korpusu frWaC, který je dále analyzován po stránce formální, sémantické a translatologické, jíž je věnována největší část. Hlavním cílem této práce je naznačit překladové možnosti do češtiny a zhodnotit míru ekvivalence při překladu zvolených výrazů.
French similes of the type "Adj-comme-N" compared to their Czech equivalents
Keywords: přirovnání; korpus; překlad; francouzština; čeština; simile; corpus; translation; French; Czech