Metodika detekce patogenů přenášených klíšťaty a statistika jejich výskytu v ČR - Brožková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá patogeny přenášenými klíšťaty a klíšťaty samotnými. Obecně se zaměřuje na druh klíšťat jako takových, kterými jsou lidé ohroženi z důvodu přenosu nákazy. Práce je rozdělena na tři části, kdy cílem teoretické části je poukázat, že borelióza a klíšťová encefalitida nejsou jedinými onemocněními, jež populaci ohrožují. Infekční onemocnění jsou zde rozdělena na bakteriální, virové a protozoární. Důležitou součástí bakalářské práce je praktická část, která zahrnovala použití metody, jíž se patogeny stanovují. Při praktické části jsem detekovala patogeny v klíšťatech pomocí PCR a RT-PCR. Třetí část se zabývá statistickými údaji, kde byly porovnány výsledky testů z let 2008-2018. Porovnala jsem výsledky za 10 let testování a zároveň výsledky všech typů onemocnění. Statistické údaje laboratoře byly poté porovnány s hlášenými výsledky infekčních onemocnění ze Státního zdravotního ústavu.
Methodology of detection of tick-borne pathogens and statistics of their occurrence in the Czech Republic
Keywords: klíště obecné; patogen; bakterie; viry; protozoa; izolace; PCR; infekčnost; tick; pathogen; bacteria; viruses; protozoan; isolation; PCR; infectivity