Problematika diagnostického zobrazování při obezitě a metabolickém syndromu - Vlková, Renata (Jihočeská univerzita, 2009)
Metabolický syndrom představuje soubor metabolických poruch a onemocnění s velmi závažnými důsledky. Obezita je definována jako nadměrná tělesná hmotnost s vysokým podílem tukové tkáně. WHO prohlásila obezitu za závažnou epidemii 21. století. Cílem práce bylo shrnutí dané problematiky z dostupné literatury a popis jednotlivých radiologických zobrazovacích modalit ve vztahu k metabolickému syndromu. Zároveň byla zhodnocena distribuce tukové tkáně v abdominální oblasti, včetně jejich změn po dietologicko-edukační léčbě u sledovaného souboru pacientů. Do souboru byli zařazeni pacienti obezitologické poradny pro dospělé náhodným výběrem, jejichž BMI byl vyšší než 25. Základním požadavkem byla dobrovolná spolupráce, nefarmakologický způsob léčby obezity a hmotnostní omezení do 140 kg. U všech oslovených pacientů jsem se setkala se zájmem a ochotou pokračovat v této práci i nadále.
PROBLEMS OF DIAGNOSTIC IMAGING IN THE OBEZITY AND METABOLIC SYNDROM
Keywords: abdominální tuk; dieta; metabolický syndrom; magnetická rezonance; obezita; abdominal fat; diet; metabolic syndrm; magnetic resonance; obezity