Morální hodnoty učitelů a žáků základních škol - Mixan, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2023)
Morálka je velmi složitý pojem, který je po staletí předmětem filozofického, náboženského, etického a psychologického zkoumání. Zahrnuje porozumění jednotlivců o tom, co je správné a co špatné a jaké chování a jednání je v dané společnosti přijatelné. Morálka může být utvářena řadou faktorů, včetně kulturních norem, náboženského přesvědčení, osobních zkušeností a společenských očekávání. Proto jsou názory na tento pojem různé. Tato práce zkoumá různé pohledy na morálku a její měření. Práce si klade za cíl zjistit rozdíly a podobnosti v morálních hodnotách žáků a učitelů na základě pohlaví, náboženskosti a osobnostních rysů. K tomu je použit dotazník "Morality-as-cooperation Questionnaire", který byl pro potřeby výzkumu přeložen a adaptován na českou populaci. Z hodnocení dat vyplývá, že roli v některým škálách morálky hraje pohlaví a náboženskost a byl také nalezen vztah mezi morálními hodnotami a některými osobnostními rysy. Práce nabízí nový pohled na morálku jako na spolupráci, díky němuž by měla práce vést k hlubšímu pochopení pojmu morálky.
Moral foundations of primary schools teachers and students
Keywords: Morálka; morální hodnoty; rodinné hodnoty; skupinová loajalita; reciprocita; hrdinství; úcta; spravedlnost; vlastnictví; spolupráce; dotazník; Morality; moral foundations; family values; group loyalty; reciprocity; bravery; respect; fairness; property rights; cooperation; questionnaire