Využití mediace při sociální práci s rodinou na území Jihočeského kraje - Samcová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zabývá využitím mediace při sociální práci s rodinou na území Jihočeského kraje. Cílem práce je objasnit, zda je metoda mediace při sociální práci s rodinou využívána, a pokud ano, jakým způsobem. Dále pak zjistit, jaké je povědomí sociálních pracovníků o mediaci a jaké jsou jejich pracovní zkušenosti s touto metodou. V souvislosti se stanovenými cíli byly zvoleny dvě výzkumné otázky: 1.Jak je při sociální práci s rodinou využívána metoda mediace? 2.Jak je poskytovateli sociálních služeb pro rodiny vnímána mediační služba? Práce se člení na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá základními pojmy: sociální práce s rodinou a mediace. Praktická část byla zpracována kvalitativní strategií, metodou dotazování za pomoci techniky polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovory se vyhodnocovaly metodou otevřeného kódování, na jehož základě bylo vytvořeno pět kategorií. Výzkumný soubor byl záměrný a tvořili jej sociální práci pracující s rodinou na území Jihočeského kraje. Výzkumné části se účastnilo sedm informantů. Výzkumem bylo zjištěno, že metoda mediace je při sociální práci s rodinou na území Jihočeského kraje využívána. Za hlavní poskytovatele této služby, lze označit nestátní neziskové organizace, které disponují vlastními mediátory. Z výsledků výzkumu bylo dále vyhodnoceno, že povědomí široké veřejnosti o této alternativní metodě řešení sporů se zvyšuje. Výsledky práce mohou být publikovány například v článku zabývajícím se využitím mediace při úpravě poměrů anebo mohou být uplatněna z hlediska zvýšení informovanosti o možnostech využívání mediační služby při sociální práci s rodinou. Získaná data rovněž mapují i poskytovatele mediační služby na území Jihočeského kraje.
The Use of Meditation in Social Work with Families in the South Bohemian Region
Keywords: Mediace; rodinná mediace; rozvod; rodina v rozpadu; sociální práce s rodinou.; family mediation; divorce; family in disarray; social work with the family-