Španělská korespondence Jana Adolfa ze Schwarzenberku - Kříž, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná diplomová práce se věnuje bohatému souboru doposud badatelsky nevyužité španělsky psané korespondence Jana Adolfa ze Schwarzenberku (1615-1683) z let 1647 až 1683, která je uložena ve Státním oblastním archivu Třeboň, oddělení Český Krumlov, Rodinný archiv Schwarzenberků. Autor se prostřednictvím její obsahové analýzy snaží naznačit vztah Jana Adolfa ze Schwarzenberku k osobám různého sociálního postavení, se kterými vedl písemný kontakt, zvláště zrekonstruovat komunikační síť tohoto barokního šlechtice a zhodnotit obsahovou náplň listů. Stranou pozornosti nezůstane ani nástin typologie Schwarzenberkových španělských komunikantů, jež autor rozdělil na členy habsburského rodu, císařské vyslance v Madridu, madridské dvořany, španělské vyslance ve Vídni, osoby působící ve Španělském Nizozemí, duchovní a agenty.
Jan Adolf of Schwarzenberg and his Correspondence in Spanish
Keywords: Jan Adolf ze Schwarzenberku; 1647-1683; korespondence; Španělsko; 17. století; komunikační síť; sociální interakce; šlechta; Jan Adolf of Schwarzenberg; 1647-1683; correspondence; Spain; 17th century; communication net; social interaction; nobility