Uplatnění meziplodin jako stabilizujícího prvku proti erozním splachům - Kukačka, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce je aplikovat teoretické znalosti o meziplodinách a jejich vlivu na vodní erozi do praxe. Jejím úkolem je zhodnotit vliv zařazení meziplodin do osevního postupu z hlediska výskytu a míry vodní eroze na příkladu zemědělského podniku ZEPHYR Františkovy Lázně, s. r. o. Posouzení možné kombinace pěstovaných plodin a meziplodin a návrh jejich uplatnění v meziporostním období. Pro vyhodnocení a propočítání erozních parametrů na dané lokalitě byla využita univerzální rovnice pro výpočet smyvu půdy dle Wischmeiera a Smithe. Výsledkem diplomové práce je snížení ztráty půdy o 26 % na pozemcích s využitím meziplodin jako stabilizujícího prvku, oproti klasickému konzervativnímu osevnímu postupu.
Application of intercropping as a stabilizing element against erosion washes away
Keywords: eroze; osevní postup; meziplodina; ztráta půdy vodní erozí dle Wishmeiera a Smithe; erosion; crops rotation; catch crops (intercrops); soil loss by water erosion from Wischmeier and Smith; middlegrowth period.