Brügger koncept a jeho využití pro korekci vadného držení těla a prevenci vzniku funkčních poruch pohybového aparátu - Kratková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
V mé bakalářské práci jsem se zabývala využitím Brüggerova konceptu v terapii a jeho vztahem k ovlivnění VDT a funkčním poruchám pohybového aparátu. Teoretická část se zabývá popisem Brüggerova konceptu a základních pojmů, které doktor Alois Brügger definoval. Příkladem je tendomyóza, funkční svalová kontraktura, rušivé faktory a další. V teoretické části zmiňuji také diagnostiku a podrobně rozepisuji možnosti terapie dle Brüggerova konceptu. Terapie zahrnuje například přípravná opatření, pasivní a aktivní terapeutické postupy, korekci VDT nebo nácvik ADL. V krátkosti zmiňuji také souvislost s hrubou motorikou - posturálním a lokomočním systémem, a to především z hlediska vzniku funkčních poruch pohybového aparátu a VDT, což bylo také jedním z cílů mé práce. Dalším cílem mé práce byl popsat Brüggerův koncept a sestavit vhodnou cvičební jednotku, která tyto poruchy pozitivně ovlivní. Má praktická část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Celkem jsem zpracovala tři kazuistiky. Součástí bylo vstupní kineziologické vyšetření včetně podrobné anamnézy. Následovala realizace cvičební jednotky během 10 setkání po dobu zhruba dvou měsíců. Následně byl proveden výstupní kineziologický rozbor a jeho porovnání se vstupním. Zjistila jsem tak výsledky, díky nimž jsem následně zodpověděla výzkumné otázky. Na závěr bylo možno říci, že zdravotní stav probandů se zlepšil, nicméně vhodná by byla kontrola s odstupem několika měsíců, kde by se efektivita terapie mnohem lépe projevila.
Brugger concept and its usage for the correction of wrong body posture and its prevention of occurrence of functional disorders of the musculoskeletal system
Keywords: Brüggerův koncept; rušivé faktory; nociceptivní somatomotorický blokující účinek; funkční svalová kontraktura; edém nadměrného svalového zatížení; tendomyóza; funkční porucha; strukturální porucha; vadné držení těla; Brügger's concept; disturbing factors; nociceptive somatomotor blocking effect; functional muscle contracture; edema of excessive muscle load; tendomyosis; functional disorder; structural disorder; bad posture