Závěr 2. světové války v Prachaticích a okolí (očima literatury, pramenů a pamětníků) - Študlar, Pavel (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce přibližuje události, které se odehrály v městě Prachatice a jeho okolí koncem druhé světové války. Práce vznikla na základě písemných pramenů uložených ve Státním okresním archivu v Prachaticích, dostupné literatury k tématu a vzpomínek pamětníků, kteří popisované události prožili. V první části je nastíněna stručná charakteristika města Prachatice (z hlediska přírodních poměrů, obyvatelstva a hospodářství) a také vymezení zkoumaného území. Druhá kapitola se zabývá událostmi září roku 1938, kdy Prachatice připadly k Bavorské východní marce. Pro české obyvatele, kteří ve městě zůstali, tak začalo sedm let naplněných strachem. Třetí část stručně popisuje vývoj válečné situace na frontách v Evropě, které byly předpokladem pro úspěšný postup spojeneckých vojsk a osvobození Prachaticka. Hlavní částí práce jsou kapitoly čtyři a pět, které se zabývají životem a během událostí v samotném městě Prachatice i jeho okolí v období od ledna 1945 až do osvobození americkou armádou v květnu téhož roku. Je to doba plná napětí a dramatických událostí. Němečtí obyvatelé začínají tušit, že válka je prohraná a snaží se ospravedlnit své dřívější nadšení pro nacionální socialismus i jeho hlavního představitele Adolfa Hitlera před českými občany, kteří ve městě zůstali. Ti mají naopak obavy, aby se z jejich města nestala další z německých ''Festung'' - pevností, které mají vzdorovat za každou cenu. Nejistota končí odchodem německých jednotek z města a jejich ''vystřídáním'' partyzány a americkou armádou. V diplomové práci jsou spojeny obecné souvislosti (válečné operace) s konkrétními událostmi, které se odehrály v Prachaticích i jejich okolí, a osobními vzpomínkami některých pamětníků. Diplomová práce se snaží přiblížit toto období plné obav a naděje a přispět tak k doplnění historie města Prachatice.
The End World war 2 in Prachatice and surrounding (on the basis of literature, repositories and eyewitness memories)
Keywords: Závěr; 2. světová válka; Prachatice; okolní obce; prameny; Státní okresní archiv Prachatice; literatura; pamětníci; charakteristika oblasti; rok 1938; rok 1945; fronta; dramatické události; nejistota; partyzáni; armáda německá; armáda americká; osvobození; The end; World war 2; the Town of Prachatice; surrounding; written sources; State District Archives Prachatice; literature; eyewitness memories; characterization of the town; September 1938; January - May 1945; war front; US army; liberation