Sociální rehabilitace v Domově pro seniory Máj v Českých Budějovicích, p. o. - Hančlová, Svatava (Jihočeská univerzita, 2012)
Sociální rehabilitace v Domově pro seniory Máj v Českých Budějovicích Sociální rehabilitace je souborem činností podporujících nezávislost, soběstačnost a sociální integraci klientů domova pro seniory. Cílem práce je zhodnotit průběh sociální rehabilitace v Domově pro seniory Máj v Českých Budějovicích. K dosažení cílů této práce byl proveden kvalitativní výzkum. Za účelem zjištění subjektivního hodnocení sociální rehabilitace bylo vybráno pět klientů, se kterými byly vedeny polostandardizované rozhovory. Byla uplatněna metoda pozorování při zapojování se do aktivit v domově pro seniory i mimo zařízení a metoda analýzy dokumentů. Získané informace jsou obsaženy v případových studiích a byly analyzovány metodou zakotvené teorie. Rovněž byly vedeny polostandardizované rozhovory ke zjištění postojů odborného personálu a řídících pracovníků k sociální rehabilitaci. Faktory ovlivňující sociální fungování klientů byly sledovány také v průběhu pozorování. Informace z rozhovorů s personálem a pozorování byly opět analyzovány metodou zakotvené teorie. Práce potvrzuje zjištění obdobně zaměřených výzkumů. Dokládá, že průběh sociální rehabilitace je ovlivňován institucionálními, osobnostními a ekonomickými vlivy. Efekt používaných metod a technik sociální rehabilitace závisí na přístupu personálu i klientů a na kvalitě sociálních vztahů klientů. Výzkum potvrdil, že začleňování klientů v zařízení i mimo něj je podporováno širokou nabídkou volno časových aktivit. I když mají klienti v domově pro seniory dostatek příležitostí pro vzájemná setkávání, plnohodnotná přátelství se jim daří navazovat spíše výjimečně a velmi často se cítí osamělí. Přestože je v Domově pro seniory Máj podporována soběstačnost klientů podle jejich individuálních potřeb, jsou prováděny terapeutické činnosti a klienti se účastní pohybových aktivit, se míra jejich soběstačnosti snižuje. Výsledky diplomové práce jsou podnětné pro pracovníky Domova pro seniory Máj i pro další zřizovatele a poskytovatele sociálních služeb.
Social Rehabilitation in the Nursing Home called Máj in České Budějovice,p.o.
Keywords: domov pro seniory; senior; sociální rehabilitace; Seniors´ Home; senior; social rehabilitation