Možnosti fyzioterapie idiopatické skoliózy u dětí staršího školního věku - Zasadilová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá fyzioterapií dětí staršího školního věku, kterým byla diagnostikována idiopatická skolióza. Cílem práce je sestavit cvičební jednotku pro tyto pacienty a v závěru výzkumu zhodnocení její účinnosti. Teoretická část je zaměřená na popis anatomických struktur, které jsou buďto přímo ovlivněné idopatickou skoliózou, nebo je možné jejich aktivací ovlivnit skoliotickou křivku. Dále je zde popsán starší školní věk, co jej z fyziologického hlediska provází a čím toto období ovlivňuje spolupráci fyzioterapeuta s pacientem. Následuje definice skoliózy, její druhy a členění idiopatické skoliózy dle lokalizace, tíže křivky a věku, při kterém se u pacienta skolióza objeví. Pokračuje přehledem vyšetřovacích metod, kterými skoliózu diagnostikujeme a výčet terapeutických postupů zaměřených na léčbu idiopatické skoliózy včetně různých druhů fyzioterapeutických metodik.Praktická část byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu. V první části je podrobněji popsané klinické vyšetření skoliózy, které je následně aplikováno na dvě probandky, jejichž vyšetření a terapie je předmětem kazuistik. V nich je podrobně popsána anamnéza probandek, vstupní a výstupní kineziologický rozbor a průběh trapie. V závěru je návrh dlouhodobého rehabilitačního plánu.
Possibilities of physical therapy in idiopathic scoliosis for children in middle school age
Keywords: idiopatická skolióza; starší školní věk; fyzioterapie skolióz; korzetoterapie; idiopathic scoliosis; middle school age; physiotherapy of scoliosis; bracing