Rozvod a jeho dopad na dítě - Štěpánová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Rozvodů v naší společnosti stále přibývá. Pro děti, které zažily rozvod rodičů, je tato životní situace velmi frustrující. Ztrácejí jistotu domova, jistotu rodičů, na které se mohou vždy obrátit. Bojí se budoucnosti, kam budou patřit a zda budou schopni založit svoji rodinu a být dobrými rodiči svým dětem. Cílem této práce bylo především uvědomit si současné problémy rozvodu, které se nejvíce dotýkají psychiky dítěte, jehož rodiče se rozvádějí popřípadě rozvedli. Výzkum se skládal z dotazníkového šetření a ze sekundární analýzy dat. Z výzkumu sekundární analýzy dat vyplývá, že děti, kterých se rozvod týkal v současné době, kdy bylo prováděno šetření, byl prokázán negativní dopad na psychiku dítěte. Z dotazníkového šetření, kdy studenti odpovídali s odstupem času po rozvodu vyplynuly skutečnosti, které ovlivňují situaci dítěte po rozvodu rodičů. Což byla hlavně situace s kým dítě po rozvodu žije a zda se pravidelně stýká s druhým rodičem. Dalším problémem dětí se ukázal vztah s nových partnerech rodičů a v ekonomické situaci. Podle mého názoru by bylo vhodné vytvořit v České republice skupiny, kde se děti budou setkávat se stejně starými dětmi, které zažily stejně jako oni rozvod rodičů. Na druhou stranu bych doporučila provést výzkum na rozvod v rodině z pohledu rodiče. Práci je možno použít k získání informací pro rodiče před rozvodem. Informace dále mohou čerpat sociální pracovníci, kurátoři a ostatní pracovníci, kteří děti zastupují a mnohdy si neuvědomují psychický stav dítěte a situace, které dítě ovlivňuje. V neposlední řadě, lze tuto práci použít jako výukový materiál
Divorce and its impact on the child
Keywords: Děti; Rodina; Rozvod; Children; Family; Divorce