Volnočasové aktivity dětí na 2. stupni před a po covidové době - Deutschová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na volnočasové aktivity u dětí na 2. stupni základní školy před vypuknutím pandemie Covid-19 a po jejím uklidnění. V teoretické části diplomové práce jsou stručně nastíněny základní volnočasové aktivity v životě člověka a jak se liší volný čas u nedospělých jedinců. Další oddíl se zabývá charakteristickými znaky žáků na 2. stupni základních škol, a to z hlediska fyzických, psychických a sociálních znaků. Navazuji se stručným seznámením s onemocněním Covid-19 a jeho dopady na životy občanů České republiky. Následuje kapitola zaměřující se na nedospělí v době covidu a na jejich volný čas, během tohoto období. Tato diplomová práce má stanoven jeden základní cíl. Cílem práce je zjistit, jaké aktivity děti vykonávaly ve svém volném čase před pandemií a jak se tyto aktivity změnily během pandemie a po jejím skončení. Pro naplnění cíle mé diplomové práce bylo použito kvantitativního výzkumu v podobě online ankety. Pro získaní potřebných dat byla anketa rozeslána do pěti základních škol. Anketa obsahovala celkem 20 otázek a její výsledky ukazují na významné změny ve volnočasových aktivitách dětí v souvislosti s pandemií. Práce se zaměřuje také na rozdíly mezi městskými a vesnickými školami a jejich vliv na návrat k volnočasovým aktivitám po ukončení opatření. Výzkum přispívá k lepšímu porozumění vlivu pandemie na volnočasové aktivity dětí na 2. stupni základní školy a poskytuje relevantní informace pro pedagogickou praxi i další výzkum v oblasti dětského volného času.
Leisure activities of children in 2nd grade before and after covid time
Keywords: pandemie; Covid-19; volnočasové aktivity; respondent; vesnická škola; městská škola; pandemic; Covid-19; leisure activities; respondent; village school; city school