Ideový návrh dojírny s využitím nanotechnologií. - Klíma, Josef (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem a porovnáním běžně používaných chemických prostředků při dezinfekci dojících zařízení s elektrochemicky upravenou vodou. Výzkum probíhal na dvou totožných dojírnách, kde v jedné bylo používáno při dezinfekci chemických přípravků a ve druhé suspenze periodicky snižovaného množství chemického přípravku a elektrochemicky upravené vody. Výsledky byly porovnávány ze vzorků mléka. Množství používaného chemického prostředku bylo sníženo na 250g (41,6%) z původních 600g doporučovaných výrobcem. Toto snížení přineslo snížení nákladů na 1 l mléka o 0,71 Kč.
The conceptual design milking parlor using nanotechnology.
Keywords: Nanotechnologie; dojírna; dojení; mléko.; Nanotechnology; milking parlor; milking; milk.