Fenologie průtahu vybraných druhů bahňáků (Charadriiformes: Scolopacidae: Calidrinae) v České republice na základě faunistických pozorování. - Janů, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Migrace ptáků je řízena řadou různých faktorů, které ovlivňují především její načasování (fenologii). Fenologie tohoto jevu se liší nejen v závislosti na druhu, ale také pohlaví či věku jedinců. V současnosti má značný potenciál pro její výzkum využití faunistických pozorování z veřejně dostupných ornitologických databází. Pro výzkum různých fenologických jevů jsou tyto údaje vhodné díky dlouhodobému časovému úseku jejich sběru a jejich velkému množství. Cílem této práce bylo zhodnotit načasování migrace vybraných druhů ptáků rodu Arenaria a Calidris přes území České republiky, porovnat ji s jinými podobnými studiemi a zhodnotit možnosti využití faunistických databází dostupných v České republice pro tento typ studie. Přes území České republiky při jarní migraci protahuje nejraněji Calisdris pug-nax (vrchol průtahu v druhé dekádě dubna), zatím co nejpozdější vrchol jarního průtahu připadá na druh C. falcinellus (přelom druhé a třetí dekády května). U pod-zimní migrace byl zjištěn nejranější vrchol podzimního průtahu u druhu C. teminckii (druhá dekáda srpna) a nejpozději přes naše území táhne C. alba (druhá dekáda září). Mezi nejčastěji migrující druhy se řadí C. alpina a C. pugnax, zatímco druhy s nejmenším počtem protahujících jedinců jsou (mimo vzácné druhy) C. canutus a C. falcinellus. Výsledky v načasování migrace u jednotlivých druhů poukazují na podobnost s dalšími studiemi zabývajícími se tímto jevem, nicméně u některých druhů byly nalezeny rozdíly. V posledních letech je patrný nárůst počtu faunistických záznamů, což do budoucna přináší další možnosti jejich vyhodnocení. Tato práce by mohla mimo jiné posloužit i jako podklad pro lepší pochopení fenologických vzorů migrace nejen této skupiny ptáků. Sledování fenologických jevů nám pomáhá pochopit jak vztahy mezi jednotlivými organismy, tak i vztahy organismů k prostředí a jejich vzájemné ovlivňování.
Phenology of selected species of waders (Charadriiformes: Scolopacidae: Calidrinae) passage across the Czech Republic, analysis based on faunistical records.
Keywords: Arenaria; bahňáci; Calidrinae; Calidris; faunistické pozorování; fenologie; načasování migrace; migrace; Arenaria; shorebirds; Calidrinae; Calidris; faunistic observations; phenology; timming of migration; migration