Psychrotrofní lipolytické bakterie a obsah volných mastných kyselin v bazénových vzorcích syrového kravského mléka - Mikulová, Magda (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce bylo analyzovat množství volných mastných kyselin, obsah celkového počtu mikroorganismů a psychrotrofních lipolytických bakterií v bazénových vzorcích syrového kravského mléka u chovů s odlišnou technologií dojení. Sledování proběhlo v průběhu let 2007-2010 na dvaceti farmách pocházejících z různých krajů České republiky s odlišnou technologií dojení. Pro stanovení obsahu volných mastných kyselin byla použita metoda Extrakčně titrační. U chovů s dojením na stání do potrubí byly prokázány statisticky významné nejvyšší průměrné hodnoty volných mastných kyselin (3,88 mmol?100g-1; P<0.001) a psychrotrofních lipolytických bakterií (PLM) (696 CFU?ml-1). V chovech se systémem automatického dojení byly zjištěny nejnižší obsahy VMK (1,54 mmol?100g-1), střední hodnoty byly zjištěny u farem s dojírnou. Z hlediska omezení nárůstu psychrotrofních bakterií a zejména psychrotrofních lipolytických bakterií v podmínkách chladového uskladnění syrového mléka se jeví jako optimální teplota 4 °C, která výrazně inhibuje nárůst jak mezofilních tak i psychrotrofních bakterií a současně při této teplotě dochází k pozvolnějšímu nárůstu hodnot volných mastných kyselin v porovnání s teplotami 6,5 a 10 °C.
Psychrotrophic lipolytic bacteria and content of free fatty acids in bulk samples of cow?s raw milk
Keywords: volné mastné kyseliny; psychrotrofní lipolytické bakterie; somatické buňky; lipolýza; technologie dojení; mechanický stres mléka; free fatty acids; psychrotrophic lipolytic bacteria; somatic cells; lipolysis; milking technology; mechanical stress of milk