Uspokojování biologických a psychických potřeb u nemocných po operaci srdce - Bartůňková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Pomalu, ale jistě se do popředí dostává člověk se svými potřebami, od nichž by se veškerá zdravotní péče měla odvíjet. Základem kvalitní ošetřovatelské péče je vyhledávání a uspokojování biologických, psychických, sociálních a duchovních potřeb, které jsou onemocněním pozměněny. Cílem práce bylo zjistit, jak jsou uspokojovány biologické a psychické potřeby z pohledu pacientů po operaci srdce. Byly stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza 1: biologické potřeby jsou u pacientů po operaci srdce uspokojovány prioritně, hypotéza 2: pacienti po operaci srdce pociťují nedostatek v saturaci psychických potřeb. Výsledky šetření budou poskytnuty vedoucím pracovníkům oddělení, kde bylo šetření prováděno. Budou se moci zamyslet nad problematikou uspokojování potřeb pacientů na jejich oddělení a eventuelně mohou přispět k jejich zlepšení.
Satiation biological end psychical needs by the patients after cardiac surgery
Keywords: Ošetřovatelská péče; Ošetřovatelský proces; Operace srdce; Pacient; Potřeba; Sestra; nursing care; nursing process; cardiac surgery; patient; need; nurse